Autós Kisokos

Miért érdemes ellátogatni a Fővárosi Autópiacra?

A Fővárosi Autópiacon megbízható kereskedőktől, élőben megtekinthető és kipróbálható, jelentős autókínálatból választhatja ki az igényeinek megfelelő gépjárművet, továbbá a Fővárosi Autópiac területén lévő autó adás-vételhez kapcsolódó szolgáltatásokat is igénybe veheti a hét minden napján.

Mivel a család, illetve a vállalkozásunk életében jelentős döntést kell meghoznunk, így érdemes azt magunkban előkészíteni, amennyire lehet reálisan, de figyelembe véve esetleg meglévő szubjektív szempontjainkat is.

A kor és a futásteljesítmény még ma is alap szempont az autóvásárlók körében, de sokkal lényegesebb az autó előélete, a valós műszaki állapota. Egy rendszeresen szervizelt, főleg hosszú utakon használt autó akár 200.000 kilométerrel is jobb állapotban lehet, mint egy csak 3-4 kilométeres városi utakon használt, esetleg nem is megfelelően karbantartott, 50.000 km-t futott társa.
Az autó kiválasztásakor megkerülhetetlen kérdés, hogy milyen kiadások várhatók az autóval rövid-, illetve középtávon.

Eldöntendő kérdések:

  • mire akarom használni?
  • egyidőben hányan fogjuk használni?
  • milyen rendszerességgel?l
  • milyen távolságra?
  • hány km teszünk meg naponta, évente?
  • mekkora pénzkeret áll rendelkezésre, vagy mekkora értékű finanszírozást tudunk biztonsággal bevállalni?

Jártunkban-keltünkben látunk-e olyat, amiben el tudjuk magunkat képzelni, esetleg ültünk-e olyanban, illetve melyek azok, amelyeket abszolút kizárunk. Érdemes tisztázni magunkban, hogy érzelmi alapon vagy esetleg külső tanácsra döntöttünk, valami mellett vagy valami ellen.

Amikor körvonalazódnak az igények, akkor kezdhetünk el keresgélni, nézelődni kereskedésekben, az interneten, vagy akár a legnagyobb, élőben megtekinthető, megfogható, kipróbálható kínálatban a Fővárosi Autópiacon.
Amikor potenciális jelöltet megtaláltuk, akkor igyekezzünk az eladótól minél többet megtudni az autó előéletéről, korábbi, esetleg jelenleg is fennálló hibáiról, sérüléseiről, állapotáról. Amennyiben nem vagyunk szakemberek, tereljük úgy a dolgokat, hogy egy szakember általi átnézésen – szakszervízben, szakműhelyben, márkakereskedésben, stb. – lehetőség legyen részt venni vásárlás előtt az autóval.

Magánszemélytől történő autóvásárlás

Előnye, hogy közvetlen a korábbi a használóval tudunk tárgyalni, de ellenőrizni kell, hogy az eladó valóban a korábbi tulajdonos-e. Hátránya, hogy nehezebb az esetlegesen előforduló szavatossági problémákat kezelni, illetve nehezebb a , finanszírozási lehetőség, általában a beszámítás szóba sem jöhet. A jogtisztaság ellenőrzése nehézkesebb. Egyesével kell időpontot egyeztetni, lelátogatni az eladókat, akik akár több 100 km-re vannak egymástól. Az árak tekintetében sem jelent előnyt, mivel a klasszikus piaci trendek, szabályozások alapján az eladási ár kivételektől eltekintve ugyanaz, mint a kereskedőknél.

Vásárlás az autókereskedőnél

Előnyei: Magyarországi jogszabályi keretek között működő kereskedőknek szavatossági kötelezettsége van, a nagyobb választék okán, amennyiben az elsőre kiválasztott autó nem tetszik, még mindig tudunk válogatni a kínálatból. Valamilyen finanszírozási lehetőség minden kereskedőnél elérhető, de mivel ismerik az ügymenetet az idegen finanszírozáshoz is könnyebben állnak hozzá. Kereskedők nem rettennek meg ha régebbi autót be kell számítani, sőt velük sok esetben lefelé is lehet cserélni ha készpénzigény lép fel. Jogtisztaság ellenőrzése egyszerűbb, a kereskedő nevére bejegyzett autón a korábbi tulajdonos miatti esetleges feljegyzések a bejegyzéssel törlődtek.

Jogszabályi kötelezettség alapján. Járműkereskedő az értékesítési célból vásárolt gépkocsit köteles a forgalomból ideiglenesen kivonni.

A kivonással egyidejűleg a kereskedő nevére történő átíráskor (amit bejegyzésnek neveznek és valójában tollal, kézírással van a forgalmi hátoldalába beírva a kereskedés neve, illetve ott szerepel, hogy a tulajdonos: járműkereskedő) a régi tulajdonos nevére szóló törzskönyvet passziválják.

Az eredetvizsgálat során a gépkocsi beütött azonosítóit hasonlítják össze a nyilvántartásban szereplőkkel, illetve a gyár által megadottakkal. Ezzel egyidejűleg ellenőrzik, hogy a beütött azonosítókon illetve azok környékén manipulációra utaló változtatás történt e.

Rendszeres, kötelező szemle, mely során elsősorban biztonsági szempontból a gépkocsi műszaki állapotát, paramétereit ellenőrzik.

Tulajdonjogot igazoló zöld színű plasztikkártya. Ennek megléte, illetve a tulajdonosnál léte nem jelenti automatikusan azt, hogy nincs a gépjárművön elidegenítési tilalom vagy terhelés. A forgalomban történő részvételnek nem feltétele, hogy a törzskönyv a kocsiban legyen. Sőt! Azt, mivel a tulajdonjog igazolására szolgál jobb otthon tartani, akár elkülönítve az autó többi iratától.

Tulajdonjog változás hatósági bejegyzése. Illetékköteles, valamint az új forgalmi engedélyt és a törzskönyvet is meg kell vásárolnunk.

Teljes nevén: kötelező gépjármű felelősség biztosítás. Az esetlegesen a forgalomban másoknak okozott károk megtérítésére szolgál. Magyarországon jelenleg csak meglévő, érvényes felelősségbiztosítással lehet részt venni közúti forgalomban. Türelmi idő nincs!! Adás-vételi szerződés megkötésével egyidejűleg az új tulajdonosnak rendelkeznie kell vele.

A székhely vagy lakcím szerint illetékes önkormányzatnak fizetendő adó. A köznyelv megtartotta rég nevét, de ma már a gépkocsi teljesítménye és környezetvédelmi besorolása alapján fizetjük, két részletben március 15-ig és szeptember 15-ig. Az egész éves adó fizetésére kötelezett az akinek január 1-én a nevén vagy üzemben tartásában van az autó.

Eladó 5 napon belül köteles bejelenteni az eladás tényét a lakhelye vagy székhelye szerint illetékes kormányhivatalnál. Ezt meg lehet úszni amennyiben biztosak vagyunk abban, hogy a Vevő a gépkocsit átíratta.
Szükséges az eladónak a kötelező felelőség biztosítójánál, lejelenteni valamint mentesülhet a felesleges levelezés alól amennyiben az illetékes Önkormányzat adóirodájánál is külön bejelenti.

A gyári garanciák lejártát követően, bizonyos feltételek egyidejű teljesülése mellett lehetőség van a vásárlással egy időpontban több cégnél garancia biztosítást kötni.

Magánszemélyként behoznék autót külföldről. Tegyem, ne tegyem?

Amennyiben nem sajnálja az utánajárásra szánt időt, amennyiben nem fél kockáztatni, és a kinti ügyintézéshez, kijelentés, rendszámkiváltás stb. rendelkezik elegendő nyelvtudással akkor akár igen. De tudnia kell, hogy külföldön sem minden eladó megbízható, nem minden hirdetés valós és nem mindegyik autó problémamentes. Eltérő az, amikor autókereskedő rendszeresen és nagyobb tételben vásárol külföldi partnerétől és az, amikor egy magánszemély próbálkozik ezzel.

Megbízható kereskedőnél, természetesen, viszont mindenképp kössünk szerződést, melyben a felek jogai és kötelességei le vannak fektetve.
Magánszemély vevő esetén az adás-vételi nyomtatványt kell kitölteni a vevő személyi igazolvány és lakcímkártyája alapján.

Jótállás, szavatosság a használtautónál

A használt gépkocsi hibájával kapcsolatos jogérvényesítés alapja, hogy bizonyítani tudjuk, hogy a hiba az adás-vétel pillanatában már fennállt.
Ha azt is tudjuk bizonyítani, hogy az eladónak volt tudomása a hibáról, akkor ez súlyosabb eset, rejtett hibáról beszélünk.
Természetesen, amennyiben a gépkocsit hibásan vásároltuk meg és ennek ténye állapotlapon és/vagy az adás-vételi szerződésen rögzítésre került, úgy a reklamációnak helye nincs.
Reklamáció esetén először az eladóval kell megpróbálni megegyezni. Nem köteles a gépkocsit visszavenni, amennyiben javítást ajánl, azt a vevő nem utasíthatja vissza.

Vevő amikor észleli a hibát, érdemes rövid úton egyeztetnie az eladóval, így elkerülhető az időveszteség. Amennyiben nem számunkra megfelelő módon történik az ügyintézés, akkor a hibaközlést írásban is tegyük meg, ezt követheti a jogi képviselet által küldött felszólítás.
Kopó alkatrészek vonatkozásában nincs lehetőség szavatossági jogot érvényesíteni.

Okmányok, iratok, ügyintézés, ha eladom az autómat

Eladóként az illetékes kormányhivatalnál 5 napon belül kell lejelenti az eladás tényét az adásvételi szerződés egy példányának felhasználásával. Érdemes az adóirodára külön beküldeni, illetve brókerünkön keresztül vagy közvetlen a biztosítótársaságunknál jelenteni az érdekmúlást.

Okmányok, iratok, ügyintézés autóvásárlásnál

Amennyiben megtörtént az autó kiválasztása és sikerült megegyezni az eladóval, először egy adás-vételi szerződést kell kötnünk vele. (minta mellékelve)
Fontos, hogy a jelenleg érvényes szabályozások értelmében az összes aláírásnak, még a tanúkénak is eredetinek kell lennie!

Minimum 4 példányt készítsünk (az önindigós nyomtatványok is 4 példányosak) kettő az eladót, kettő a vevőt illet. Önindigósnál, vagy ha másoljuk akkor az eredeti mindig a Vevőt illeti meg!
Ezt követi az iratok átadása, Eladó átadja a forgalmit, törzskönyvet, kulcsokat, egyéb a gépkocsihoz tartozó iratokat is.

Az adásvétel pillanatától az új tulajdonosnak rendelkeznie kell kötelező felelősség biztosítással! Érdemes megkeresni a lehető leghamarabb rendelkezésre álló lehetőséget, mert azon túl , hogy forgalomban nem vehet részt, a napokkal később kötött KGFB-t a Mabisz is bünteti úgynevezett fedezetlenségi díjat számít fel.

Az okmányirodai ügyintézéshez a vevőnek rendelkeznie kell érvényes eredetvizsgálattal.
A törvény azt nem írja elő, hogy ez kinek a költsége.
Kialakult gyakorlat szerint, leggyakrabban a Vevő költsége, de az esetleges problémák elkerülése érdekében érdemes a vételár megegyezést, foglalózást követően, de mindenképp az adásvételi szerződés megkötése előtt az eladóval közösen intézni, intéztetni. (Szászék logója ?)

VÁRHATÓ KÖLTSÉGEK

  • Eredetiség vizsgálat: 17.000-20.000 Ft (a lökettérfogattól függ)
  • Kötelező biztosítás: 3-20.000 Ft
  • Forgalmi engedély: 6.000 Ft
  • Törzskönyv: 6.000 Ft

A lejáratot megelőző 30 napon belül meg kell jelenni valamely vizsgabázison és ott kérni a gépkocsi műszaki vizsgáztatását. Amennyiben a gépkocsi állapotában, műszaki vizsga képességében nem vagyunk teljesen biztosak, kérhetünk műszaki vizsga előtti átvizsgálást, így a feltárt hibákat szükség esetén orvosolni tudjuk. Több helyen ezt egyébként kérés nélkül is megteszik, és csak megállapított vizsgaképesség esetén kezdik a vizsgáztatási folyamatot. Műszaki vizsga díja nagyjából 20.000-25.000 Ft körül mozog. Amennyiben a forgalmi engedély betelt úgy annak cseréje külön utána járást, illetve többletköltséget jelent.

Illetékes kormány hivatalnál történő bejelentést követően az uniós (kék zászlós) táblákat – amennyiben egy darab veszett el – rövid határidővel pótolják, amennyiben egy időben mindkettő, vagy másodszor is egy vagy még a régebbi kiadású (magyar zászlós) akkor cserélni kell. A csere rövidebb időt vesz igénybe mint a pótlás, viszont regisztrációs matrica (szélvédő matrica-csak az uniósoknál van) cserével, illetve forgalmi engedély cserével jár. Rendszám cserekor törzskönyvet nem cserélik.

Szintén az illetékes kormányhivatalnál kell bejelenteni. A törzskönyv pótlása a legyártással és az azt megelőző folyamtokkal együtt valamivel több mint egy hónap, mivel a legyártást megelőzően köröztetik, ezzel egyidejűleg a Magyar Közlönyben megjelentetik azért, hogy ellenőrizzék nem került e valahová biztosítékként.

A gépkocsi kiválasztását megelőzően vagy azzal egyidejűleg, fel kell mérni a család, a vállalkozás vagy a személy hitletörlesztő képességét, meglévő hiteleit, hitelkitettségét, jövedelmét, bevételeit. Ezek ismeretében, figyelembe véve azt, hogy egy gépkocsi üzemeltetésével kapcsolatosan vannak folyamatosan felmerülő költségek, lehet meghatározni a rendelkezésre álló szabad pénzkerethez illeszkedő törlesztő részlet nagyságrendjét. Ezt követően lehet ajánlatot kérni, akár az eladótól – amennyiben kereskedő – , független finanszírozás közvetítőktől vagy esetleg közvetlenül bankoktól. Az eladó beleegyezésére, együttműködésére minden esetben szükség van ezért érdemes előre tisztázni, hogy a gépkocsit finanszírozással szeretnénk megvásárolni.